Sıkça Sorulan Sorular

BURS İŞ VE İŞLEMLERİ HAKKINDA SIKÇA SORULAN SORULAR
 
  • Yemek Bursuna Nasıl Başvurabilirim?

Her eğitim - öğretim yılı başında yemek bursu başvuru ilanı http://sks.tarsus.edu.tr web sayfasında yayınlanmaktadır. İlanda; başvuru koşulları, başvuru formu ve başvuru için gerekli evraklar hakkında bilgi verilmektedir. İhtiyaç sahibi öğrencilerimiz başvuru formu ve gerekli evraklarla birlikte eğitim gördükleri fakülte veya yüksekokul sekreterliğine başvuru yapabilmektedir.

  • Yemek Bursundan Ne Kadar Süre Yararlanabilirim?

Eğitim - öğretim yılı başında hak kazanılan yemek bursundan aynı eğitim - öğretim yılı sonuna kadar yararlanılabilmektedir. Sonraki eğitim - öğretim yılı için tekrar başvuru yapmak gerekmektedir.

  • Kısmi zamanlı Öğrenci olarak çalışmak istiyorum bunun için ne yapmalıyım?

Her eğitim yılı için, ilgili yılın Ekim ayı içerisinde http://sks.tarsus.edu.tr web sayfasında kısmi zamanlı öğrenci iş ilanı yayınlanmaktadır. İş ilanında; hangi birimlerde kısmi zamanlı öğrenci çalıştırılacağı hususu, başvuru şartları, çalışma karşılığı alınacak ücret, öğrencilerin görev alacakları işler hakkında bilgi ve başvuru formu ile gerekli evraklara yer verilmektedir. Öğrencimiz çalışmak istediği birime dilekçe ile başvurmaktadır. Başvurular Ekim ayı sonuna kadar devam etmektedir. Kasım ayı başında ise birimler bünyelerinde çalışacak kısmi zamanlı öğrencileri belirlemektedir.

  • Başvuru için gerekli belgeler nelerdir?

Başvuru için gerekli belgeler başvuru döneminde Üniversitemizin internet sayfasında yayınlanmaktadır.

  • Kısmi zamanlı çalışmaya seçilen öğrenci öğrenim süresi boyunca çalışmaya devam edebilir mi?

Bir eğitim yılında öğrencinin kısmi zamanlı olarak çalışması bir sonraki eğitim yılında da kısmi zamanlı öğrenci olarak çalışmaya devam etmesi anlamına gelmemektedir. Kısmi zamanlı olarak çalışmak isteyen öğrencinin her yıl yeniden başvuruda bulunması gerekmektedir. Yaz döneminde kısmi zamanlı çalışma yoktur.

  • Kısmi Zamanlı öğrencilerde aranan şartlar nelerdir?

a) Öğrenci statüsünde olmayan sertifika programına devam edenler ile özel öğrenciler dışında üniversitemizde bir programa kayıtlı olmak. b) Normal eğitim-öğretim süresi içinde öğrenim görüyor olmak. c) Kısmi zamanlı çalıştırılan öğrenci ile Sağlık Kültür Spor Dairesi Başkanlığı arasında daha önce yapılan sözleşmeye aykırılık nedeniyle sözleşmesi fesih edilmemiş olmak. d) Herhangi bir disiplin cezası bulunmaması. e) Yetim maaşı ve nafaka dışında asgari ücret düzeyinde bir gelire sahip olmamak. f) Kısmi zamanlı öğrenciliğe başvurduğu ve çalışmaya devam ettiği sürece kayıt dondurmamış olmak. g) T.C. vatandaşı olmak. h) Yukarıdaki koşulları taşıyan öğrencilerden deprem sel gibi doğal afetlerden zarar gördüğünü belgeleyen öğrencilere ve şehit/gazi çocuğu veya engelli olduğunu belgeleyen öğrencilere öncelik tanınmaktadır.

  • Yeni eğitim öğretim yılında kısmi zamanlı çalışmalar ne zaman başlar ve ne zaman son bulur?

Kısmi zamanlı öğrenci çalıştırma programı duyuru, başvuru ve değerlendirme süreçlerinin ardından Kasım ayı içerisinde başlamakta ve akademik takvime göre eğitim - öğretiminin bitmesiyle birlikte son bulmaktadır.

  • Kısmi zamanlı öğrencilere ne gibi görevler veriliyor?

Kısmi zamanlı öğrencilere iş gücü ihtiyacı duyulan büro işleri, kütüphane işleri vb. gibi işler verilmektedir.

  • Bir saatlik net çalışma ücreti kaç TL’dir?

bir saatlik çalışma karşılığı ödenecek ücret, 4857 sayılı İş Kanunu gereğince 16 yaşından büyük işçiler için belirlenmiş olan günlük brüt asgari ücretin dörtte birini geçmemek üzere, üniversite yönetim kurulu tarafından belirlenir. Bu tutar her yıl kısmi zamanlı öğrenci çalıştırılmasına dair yapılan duyuruda belirtilmektedir.

  • Okulların kapalı olduğu yaz aylarında kısmi zamanlı olarak çalışabilir miyim?

Üniversitemizde yaz aylarında kısmi zamanlı olarak öğrenci çalışması yoktur.

  • Yarıyıl tatili esnasında kısmi zamanlı olarak çalışabilir miyim?

Kısmi zamanlı olarak çalışma öğrencinin görev yaptığı birim tarafından ihtiyaç duyulması halinde yarıyıl tatilinde de devam eder.

  • Kısmi zamanlı çalışma karşılığı ücreti ne zaman alıyoruz bir ay süreyle mi çalışıyoruz?

Öğrenci önce biriminde kısmi zamanlı olarak çalışmakta ve daha sonra çalıştığı kısma tekabül eden ücreti almaktadır.

  • Kısmi zamanlı olarak çalışırken adıma ne tür prim yatırılıyor?

Kısmi zamanlı olarak çalışan öğrencilerden; anne, baba veya evli ise eşi tarafından sağlık güvencesi olanlar için ilgili mevzuat gereğince iş kazası ve meslek hastalıkları primi Üniversitemiz tarafından ödenmektedir. Hiçbir sağlık güvencesi olmayanlar ve 25 yaşını dolduran erkek öğrenciler için ise Genel Sağlık Sigortası primi ve iş kazası ve meslek hastalıkları primi Üniversitemiz tarafından ödenmektedir. Kısmi zamanlı çalışma amacıyla seçilen öğrencilerimizden hiçbir sağlık güvencesi olmayan öğrencilerimiz ve 25 yaşını doldurmuş erkek öğrencilerimiz; ilgili SGK kuruluşundan durumlarını bildiren belgeleri alarak tarafımıza sunacaklardır.

  • Yeşil Kartım var kısmi zamanlı çalışmaya başladığım zaman kartım iptal olur mu?

Hayır. Yeşil Kartı bulunan öğrencilerimizin adına sadece iş kazası ve meslek hastalıkları primleri yatırılmaktadır.

  • Anne ve ya babadan sağlık güvencem var bu işe başladığım zaman SGK işe giriş bildirgem düzenlendiğinde sağlık güvencem açısından annemin veya babamın üzerinden düşer miyim?

Hayır. Öğrencinin annesi veya babası üzerinden faydalandığı sağlık güvencesi aynen devam eder. Adına sadece iş kazası ve meslek hastalıkları pirimi yatırılmaktadır.

  • Anne veya babamdan sağlık güvencem olmasına rağmen sağlık muayenem esnasında sağlık güvencemin olmadığı söylendi bu konuda ne yapmam gerekiyor?

Bu durumda kısmi zamanlı öğrencinin ilk etapta ilgili SGK Müdürlüğüne başvurması gerekmektedir. Eğer sorun Üniversite tarafından yapılan iş kazası ve meslek hastalıkları pirim ödemesinden kaynaklanıyor ise başkanlığımıza hitaben konu ile ilgili bir dilekçe ile başvurması gerekmektedir.

  • Sağlık güvencesi olmayan bir öğrenciyim hastaneye gittiğimde muayenemin yapılması için benden neden para istendi?

Öğrencinin ücretsiz muayene olabilmesi için 30 günlük bir primin adına yatırılmış olması gerekmektedir.

  • Çalıştığım dönem için devam çizelgesine imza atmayı unuttum ücretim yatırılır mı?

Öğrencinin çalıştığı saat ücretini hak edebilmesi için ilgili ay içerisinde yükümlülüklerini yerine getirmesi ve çalışma saatlerini gösteren devam çizelgesine imza atması gerekmektedir.

  • Kısmi zamanlı olarak çalışmak istiyorum bunun için başvuruda iki ya da daha fazla birime başvurabilir miyim?

Kısmi zamanlı çalışma başvurusunda bir öğrenci sadece tek bir birim için başvuruda bulunabilir.

YEMEK HİZMETLERİ HAKKINDA SIKÇA SORULAN SORULAR
  • Yemekler Üniversitemiz Personeli olan aşçılar tarafından mı hazırlanıyor?

Yemek hizmeti Mersin Öğretmenevi tarafından hizmet alımı usulü ile yapılmaktadır. Mersin Öğretmenevi ile Üniversitemiz arasında yapılan yemek sözleşmesine uygun olarak kendi mutfaklarında hazırlanan yemekler, Üniversitemiz Yemekhanelerinde servis edilmektedir.

  • Yemeklerde kullanılan malzemeler belirli bir denetimden geçiyor mu? Malzemeleri kimler denetliyor?

Yemeklerinde kullanılan tüm malzemeler Sağlık Kültür ve Spor Dairesi Başkanlığında görevli personel tarafından denetlenmektedir.

  • Bir gün önce pişen yemekten artan herhangi bir malzeme ertesi gün yemeğinde kullanılıyor mu?

Her yemeğin malzemesi taze olarak alınmakta ve ertesi güne özel yapılmaktadır. Mutfak ve yemekhanelerimizde yemek ihalesi şartnamesinde belirtilen evsaflarda birinci sınıf malzemeler kullanılmaktadır.

  • Kaç kişilik yemek hazırlanmaktadır?

Mersin Öğretmenevi mutfağında bir günde 10.000 kişiye kadar yemek hizmeti verilmektedir.

  • Yemek menüleri hazırlanırken nelere dikkat edilmektedir. Yemek menülerini kim oluşturmaktadır?

Menüler aylık olarak ilgili firmanın diyetisyenleri tarafından hazırlanmakta ve Sağlık Kültür Spor Daire Başkanlığı personelinin onayına sunulmaktadır.

  • Yemekhanelerde vejetaryenler için etsiz yemekler sunulmakta mıdır?

Evet, vejetaryen menü bulunmaktadır.

KÜLTÜR BİRİMİ HAKKINDA SIKÇA SORULAN SORULAR
  • Kültürel faaliyetler kapsamında yapılan çalışmalar nelerdir?

Üniversitemiz akademik birimleri ve Rektörlük adına Sağlık Kültür ve Spor Daire Başkanlığı tarafından etkinlikler düzenlenmektedir. Öğrencilerimiz ise Öğrenci Toplulukları bünyesinde çeşitli kültürel etkinlikler gerçekleştirmektedir.

SPOR BİRİMİ HAKKINDA SIKÇA SORULAN SORULAR
  • Üniversitede spor tesisi var mı?

Üniversitemiz merkez kampüsünde bir adet halı saha, bir adet voleybol / basketbol sahası, 1 adet tenis kortu ve 2 adet masa tenisi ile Ergenekon Mahallesinde bulunan kampüsümüzde ise 1 adet halı saha ve 1 adet voleybol / basketbol sahası bulunmaktadır.

  • Spor Tesislerini Nasıl Kullanabilirim?

Spor Tesisleri; Sağlık Kültür ve Spor Daire Başkanlığına başvuru yaparak belirlenen planlama doğrultusunda öğrenci ve personel tarafından kullanılmaktadır.

  • Öğrenci Toplulukları iş ve işlemleri nelerdir?

Öğrenci Toplulukları sıkça sorular bölümü için tıklayınız.